Classics losing power...



#2

I have recently rebuilt 2 battery packs for my 45.

I have discharged and recharged them only a couple of times since I rebuilt them.

Recently, when I turn on my 45, after a couple of seconds the low power indicator comes up and a few seconds later the leds turn off.

I measured voltage on the pack 3.75 V, I tried the same pack on an other 45 and a 55 and the same happens.

Did this already happen to anyone? Any idea of what the problem could be and how to fix it?

Thanks for your help

Arnaud


#3

Dear Arnaud,
This problem occurs when you use low quality rechargeable batteries.
Before recharging them, you have to fully discharge them.
I used three Sanyo Cadnica N-600AA in my previous HP-67 and TI-59.
It was working well but not for a long time. Their value was 600mAh only.
Please test 1000mAh or more and let us know if it is better.
Kind regards from Normandy. Sincerely yours.

Edited: 29 July 2004, 7:54 a.m.


#4

Thanks for that. Any idea what should be the voltage of a fully discharged battery pack and how I can ensure it is discharged?

Thanks

Arnaud


#5

You can use a bulb or a led. When light is weak, not far from 0V but not 0V!

#6

I nicad cell is fully discharged at 1.0V per cell. Your problem may be due to a bad charger or problem in the intenal wiring chain though.


#7

I use NiMH cells. They are free of memory effect.
If you can charge them outside with an intelligent charger (should detect the fully charged condition) they will last a lot.
I built one charger, with the max712 chip, that charges these packs in one hour aprox. The result is just excellent. I can send the documentation of the charger.


#8

Hi,

If you are sending the details of the charger I am intersted also. Could I ask you to send me the details to ?

Thank you


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  USB Chargers for Classics Matt Agajanian 3 291 05-07-2012, 08:10 PM
Last Post: Matt Agajanian
  Just some Classics eye candy Geoff Quickfall 4 303 06-17-2011, 12:46 AM
Last Post: Hal Bitton in Boise
  Wire Gauge in Classics aj04062 2 260 10-30-2010, 07:40 PM
Last Post: aj04062
  Charging 'classics' from a USB port Katie Wasserman 16 850 10-06-2010, 02:54 PM
Last Post: Juergen Keller
  Simulate "load" (or whatever) of batteries in classics hooked to chargers? Paul Brogger 14 748 01-09-2010, 12:16 PM
Last Post: Eric Smith
  Restoring Classics: 409 removed some lettering! Mark Henderson 12 658 12-12-2009, 07:35 PM
Last Post: Marcus von Cube, Germany
  Silver line above on-off swiths Classics Ronald 1 165 10-19-2009, 12:45 AM
Last Post: geoff quickfall
  Anode and cathode driver chips interchangeable on Classics? Dan W 0 155 08-08-2009, 01:45 PM
Last Post: Dan W
  Preserving / repairing classics boxes Thomas Radtke 0 169 01-19-2008, 07:21 AM
Last Post: Thomas Radtke
  LED alignment in Classics. Les Wright 4 333 02-19-2007, 09:55 PM
Last Post: Andrés C. Rodríguez

Forum Jump: